De jachthaven van de toekomst. 3 ontwikkelingen

De jachthaven van de toekomst. 3 ontwikkelingen

De wereld verandert en de jachthavens veranderen mee. Bas Durieux van Seijsener Rekreatietechniek, vertelt in deze blog welke ontwikkelingen hij ziet.

Beleving steeds belangrijker

Om te beginnen hebben we de gewone jachthaven, waar mensen vaste ligplaatsen hebben of waar ze naartoe op vakantie gaan met hun pleziervaartboot. Was dat vroeger niet meer dan een parkeerplaats op het water, vandaag de dag zien we dat beleving daar een steeds grotere rol gaat spelen. Zo zie je dat ligplaatsen wat speelser worden ingedeeld, staan er steeds vaker leuke zitjes op de steigers en worden de faciliteiten uitgebreid, met bijvoorbeeld een restaurant of een leuke speelplaats.

Wonen op het water in de lift

Wat ik ook erg leuk vind om te zien is dat wonen op het water zo in de lift zit. En dan heb ik het niet per se over de klassieke woonboot, maar bijvoorbeeld over havens die drijvende accommodaties verhuren, als een soort camping. De auto staat aan de ene kant voor de deur, en aan de achterkant kun je lekker met je bootje het water op. In Amsterdam zien we dit fenomeen natuurlijk heel veel, daar gaat het vaak om permanente bewoning. Maar in jachthavens van bijvoorbeeld Naarden, Muiderzand en in Limburg, zien we de verhuuraccomodaties echt een grote groei doormaken.

Plaats voor technologie

In passantenhavens binnen gemeenten zie je dat men steeds vaker stoeit met het beheer. Was er vroeger grote weerstand tegen automatisering – het zou onpersoonlijk zijn, niet goed werken, noem de vooroordelen maar op –, tegenwoordig laten meer en meer gemeenten het havenbeheer over aan technologie. Dat zie je terug in het groeiend aantal jachthavens – en ook camperplaatsen – dat gebruikmaakt van AanUit.net. Dat biedt niet alleen heel veel gemak voor de passant, maar maakt ook het werk van de havenmeester weer interessanter. We horen heel veel positieve berichten over hoe gemakkelijk het werkt. Als er al klachten zijn, gaat dat over dingen als de vuilnisbakken die te vol zitten. Ik zie een rooskleurige toekomst weggelegd voor AanUit.net.

Would you like to know more?

Wil je eens verder praten over AanUit.net of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

en_GBEnglish