Walstroom in Waddenzee neemt grote vlucht

Walstroom in Waddenzee neemt grote vlucht

Walstroom is een schonere vorm van stroom en leidt tot minder uitstoot en dus neerslag van stikstof. Walstroom is daarom een van de stikstofspeerpunten van het kabinet zoals aangekondigd in april van dit jaar. Waddenhavens Den Oever en Den Helder maken al gebruik van Walstroom van Involtum. Nu gaan ook de havens van Terschelling en Lauwersoog gebruikmaken van Walstroom. Daarnaast gaat Den Helder het aantal kasten uitbreiden. In totaal zal het dan in de Waddenzee gaan om meer dan 400 schone stekkers waar de schepen Walstroom kunnen gebruiken.

Walstroom-ontwikkelingen

In Terschelling komen veel schepen van de zogenaamde bruine vloot. De bruine vloot bestaat uit meer dan 500 schepen, zoals type platbodem en rondbouw, waarmee in het verleden vracht werd vervoerd. Met deze schepen kunnen tegenwoordig vaarvakanties gemaakt worden variërend van één dag tot meer dan vier weken. De term verwijst naar de oorspronkelijke kleur van de zeilen op deze schepen. De kleur ontstond door het tanen van de zeilen met cachou.

In Den Oever, Lauwersoog en Den Helder wordt Walstroom meer gebruikt door de coasters. Walstroom is recentelijk op meer locaties in gebruik genomen zoals in de havens van Deventer, Harderwijk, Zwolle en ook in Duitsland en Frankrijk.

Succesvolle milieubesparing Scheveningen

In de zeehaven van Scheveningen waar Walstroom al vele jaren succesvol door de visserijvloot en Rijkswaterstaat wordt gebruikt, is de milieubesparing aanzienlijk. Na een aantal jaren kan de jaarlijkse milieubesparing in Scheveningen worden vastgesteld op:

CO2: 1.550.700 kgs

Stikstof (NOx): 8.640 kgs

Fijnstof (PM): minimaal 1.000 kgs

Dit komt overeen met een bos met 71.656 bomen.

Transparant afrekenen

Alle Walstroom-aansluitingen zijn te bedienen met een slimme Walstroom-app waardoor real-time de afname kan worden bijgehouden en er nauwkeurig kan worden afgerekend. De schippers zien vooraf wat de kosten per kWh zijn, net zoals voorheen aan de pomp waar men de stookolie en diesel tankte.

Naast Walstroom ook watervoorzieningen

In Den Oever en Terschelling maakt men van de gelegenheid gebruik om naast Walstroom ook slimme walwateraansluitingen aan te bieden. Net zoals met Walstroom kan men met de app de waterkraan aanzetten en betaalt men per liter afgenomen water.

Would you like to know more?

Naast Walstroom zijn er meer slimme ontwikkelingen vanuit Involtum zoals apps voor truckstroom (NomadPower), voor betalen van wasmachines, marktstroom voor op marktterreinen en festivals. Benieuwd wat de slimme diensten van Involtum voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met je mee.

en_GBEnglish