De toekomst van tijdelijke stroomvoorziening

De toekomst van tijdelijke stroomvoorziening

Op 13 februari organiseert TKI Urban Energy een evenement over de toekomst van tijdelijke stroomvoorziening. Innovatieve koplopers uit de energiesector delen hun verhaal met gemeenten, festivalorganisatoren en partijen in de bouwwereld. Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy Systems at TKI Urban Energy vertelt waarom dit evenement zo boeiend is.

Overstappen naar duurzame energie

TKI Urban Energy is onderdeel van de Topsector Energie, de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. Ons vertrekpunt is dat we van fossiele energie af willen en naar duurzame oplossingen willen overstappen. De focus van TKI Urban Energy ligt daarbij op de gebouwde omgeving, en dan hebben we het over onderwerpen als warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden, het renoveren van woningen.

Energieopslag voor tijdelijke stroomvoorziening

Als programmamanager Smart Energy Systems bij TKI Urban Energy breng ik ambitieuze organisaties en mensen met slimme idee├źn die werken aan het elektriciteitssysteem van de toekomst samen. Tijdelijke energievoorziening wordt daarbinnen een steeds actueler onderwerp: Met de huidige stikstofcrisis moet de bouw duurzamer in zijn stroom gaan voorzien en steeds meer gemeenten stellen eisen op rondom emissie van bijvoorbeeld evenementen en vervoerstromen in de stad. Dat betekent dat de regels steeds strenger worden, dat aggregaten niet altijd meer gebruikt kunnen worden, en dat er naar oplossingen moet worden gezocht. Ook wil de festival- en gemeentewereld zich duurzamer gaan profileren.

Kloof tussen ontwikkelen en vercommercialiseren

De energiesector is drukdoende allerlei mooie oplossingen te ontwikkelen en veel daarvan kunnen inmiddels ook toegepast worden. Toch zien we ook dat er nog een kloof zit tussen het ontwikkelen van producten en het grootschalig toepassen ervan en het wereldkundig maken van die oplossingen. Dat was voor ons de aanleiding voor ons evenement over de toekomst van tijdelijke stroomvoorziening. We willen daar verschillende werelden samenbrengen: de innoverende energiewereld enerzijds en partijen met een vraag anderzijds. Zo willen we gemeenten, festivalorganisatoren en partijen in de bouwwereld laten zien welke oplossingen er zijn, welke denkrichtingen er zijn en wat best practices en valkuilen zijn waar je rekening mee kunt of moet houden.

On-grid versus off-grid

Het verhaal van Involtum over on-grid versus off-grid past natuurlijk perfect in ons programma als een van de oplossingsrichtingen. Involtum ontzorgt aanbieders van stroomvoorzieningen in jacht- en andere havens, op kampeerplaatsen, op parkeerplaatsen en bij evenementen. Dat kan natuurlijk heel interessant zijn voor de bezoekers van ons evenement: Het is voor bepaalde locaties een interessante optie om op een vrij makkelijke manier mensen toegang kan geven tot energie zonder gebruik van aggregaten. Natuurlijk brengt het aanleggen daarvan ook kosten met zich mee. Maarten Hektor van Involtum zal dan ook zeker aandacht hebben voor welke locaties wel interessant zijn voor hun oplossingen en op welke locaties je wellicht beter uit de voeten met een batterijcontainer of een andere vorm van energieopslag.

Nieuwsgierig?

Te laat om je aan te melden voor ons evenement of kun je om een andere reden niet bij de bijeenkomst zijn? Na afloop van deze dag zullen wij alle informatie delen in twee online magazines: een voor de bouwwereld en een voor de festival- en gemeentewereld. Wil je op de hoogte worden gesteld wanneer de magazines verschijnen? Schrijf je dan in voor de TKI-nieuwsbrief. Ben je nieuwsgierig naar de slimme oplossingen van Involtum of wil je eens verder praten over on-grid versus off-grid? Neem gerust contact met ons op.

en_GBEnglish