‘Een waterkraan, een wasmachine of een brug; als er maar iets geschakeld kan worden’

Onlangs waren Edwin Noomen en Maarten Hektor van Involtum te gast bij de podcast van Nalta.com. Ze spraken met Mike Veldhuis en Geert Merkelbach van Nalta over internationaal zakendoen, the internet of things, schakelbare stroom en hoe nutsvoorzieningen kunnen innoveren. In deze blog de highlights uit de podcast.

Generiek en modulair

Edwin: ‘De samenwerking tussen Nalta en Involtum begon met de Walstroom-app die Nalta heeft ontwikkeld, helemaal in de beginfase van de app-ontwikkeling. Sindsdien is er veel veranderd, is het platform generieker en modulairder gemaakt en steeds verder uitgebouwd, tot de meest recente ontwikkeling: de appWash-dienst van Miele.’

Je smartphone als afstandsbediening

‘Je moet je mobiele telefoon in wezen zien als een afstandsbediening. Thuis heb je een schakelaar voor het licht en een afstandsbediening voor de televisie. Een booteigenaar heeft met z’n smartphone de schakelaar in handen. Hij steekt z’n stekker in een stroompunt in de haven, zoekt op de app het juiste nummertje en zet de stroom aan. Hij loopt naar een watertappunt, daar staat een nummertje op, met de app zet hij het water aan. Daarna tikt hij verblijfskosten aan, vult de lengte van z’n boot in en met hoeveel mensen ze aan boord zijn en het verblijf is geregistreerd. Hij kan de toiletten opendoen, vuil water storten. Met z’n mobiele telefoon kan hij in feite alles bedienen in de haven.’

Stabiel van de Randstad tot een rivier in Frankrijk

‘Dat klinkt simpel, maar aan de achterkant zit natuurlijk veel intelligentie. De klant verwacht dat zodra hij op dat knopje drukt, hij binnen een aantal seconden iets ziet gebeuren. Dat is vrij complex, zeker om het stabiel te houden. En niet alleen stabiel in de Randstad, maar ook langs een rivier in Frankrijk.’

Van het een in het ander

‘We rollen van het een in het ander’, vult Maarten aan. ‘Mensen zien wat er kan, vinden dat leuk, en zien dan zelf weer een toepassing. Want als het mogelijk is een stroompunt aan te zetten, kun je ook vast een watertappunt aanzetten. En op een gegeven moment was er iemand in een haven, die vroeg: ik heb hier twee wasmachines van Miele staan, kan ik die ook aanzetten met de app? Met wat gepuzzel bleek ook dat te kunnen. Uiteindelijk gaat het erom dat je een signaaltje stuurt naar een apparaat, of dat nou een waterkraan, een wasmachine of een brug is, dat maakt niet uit. Als er maar iets geschakeld kan worden.’

White label

‘Maar als we een wasmachine aan kunnen zetten met ons platform, wil dat nog niet zeggen dat we wasmachines willen gaan verkopen. We haken liever aan bij grote bedrijven die hun eigen salesnetwerk hebben. Aan Miele hebben we een serieuze partner. Organisatorisch was het nog best een karwei om de Miele-organisatie in Duitsland achter ons te krijgen. Daar zijn we een aardige tijd mee bezig geweest. Maar toen de kogel door de kerk was en was besloten om de wasmachine-app als white label uit te brengen en daar een Miele-marketinglaag overheen te leggen, waren we zo klaar. We hebben ons platform gelukkig heel flexibel opgezet. Daardoor kunnen we in een paar weken zo’n app en een website in de stijl van de klant hebben staan. Ook de appWash-dienst is nu helemaal in de Miele-huisstijl. Dat werkt fantastisch.’

Verbazingwekkend snel

Geert: ‘We hebben bij Nalta best veel white label-apps ontwikkeld, maar dit is wel echt the next step. De hele keten van componenten die aan de achterkant samenwerkt is zo goed op elkaar afgestemd, dat ik me erover blijf verwonderen hoe gemakkelijk een nieuw product erop aangehaakt kan worden. Als je naar de apps kijkt, zijn die op zich heel vergelijkbaar, maar tegelijkertijd zijn ze helemaal toegespitst op de situatie. Dat is heel gaaf om aan te werken en ook elke keer weer verbazend hoe een heel nieuw concept daar snel in te passen is.’

Duurzamere wereld

‘Hoe we de toekomst zien?’, zegt Maarten. ‘Uiteindelijk willen we natuurlijk op een leuke manier ons geld verdienen. Maar ik vind het ook wel mooi om te zien hoe we bijdragen aan een duurzamere wereld met onze stroompunten en gedeelde voorzieningen. Zo is een dieselaggregaat de meest vervuilende eenheid op een vrachtwagen, daar zit meestal geen roetfilter op en ze staan vaak midden in de stad. Dankzij onze stroomvoorzieningen zijn die aggregaten niet meer nodig. Ik verwacht ook nog veel ontwikkelingen in de deeleconomie. Er zullen steeds meer producten komen die je kunt delen en die je aan- en uit moet kunnen schakelen.’

Simpel

‘Maar we gaan het vooral simpel houden’, besluit Edwin. ‘Wat er aan de achterkant van ons platform zit, is best complex met al z’n schakelingen en algoritmes. Maar voor de klant moet het eenvoudig zijn. Uiteindelijk is het voor hen niet meer dan een wasmachine aanzetten of de watertap openzetten.’

Would you like to know more?

In de podcast komen nog veel meer onderwerpen aan de orde. Luister de hele podcast in Soundcloud hier.
Voor Apple Podcast luister hier.

Wil je eens verder praten over een van de slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

1 thought on “‘Een waterkraan, een wasmachine of een brug; als er maar iets geschakeld kan worden’”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish