Graduate on the Walstroom box? Dries did it!

Dries van Laerhoven recently graduated from the Catholic University of Leuven. The main role in his graduation thesis was reserved for Involtum's Walstroom box, in combination with special connectors by Phoenix Contact.

Een nieuw concept voor de Walstroomkast

In zijn masterproefscriptie ‘Analyse en ontwerp van een laagspanningsvoedingspunt’ deed Dries van Laerhoven onderzoek naar een mogelijke innovatie van de Walstroomkast van Involtum op basis van een nieuw te lanceren platform van Phoenix Contact, wereldwijd marktleider en innovator op het gebied van de elektrotechniek. Dries: ‘Ik was op zoek naar een thesisonderwerp en Hugo Van Rillaer, mijn co-promotor en projectmanager bij Phoenix Contact, kwam met dit idee.’

Interesse in een kant en klare demo

Hugo: ‘Wij brachten een nieuw te lanceren platform op de markt, PLC Next, en waren op zoek naar applicaties waarbij de nieuwe eigenschappen van dat platform tot z’n recht kwamen. De openheid en connectiviteit, de verschillende programmeertalen en het Linux-besturingssysteem van de controller, dat paste perfect bij de Walstroomkast en het Involtum-platform. Dries bood zich aan om als afstudeerder bij de Katholieke Universiteit Leuven die opdracht te aanvaarden. Hij had van school uit al een aantal meer theoretische opdrachten. Wij waren vooral geïnteresseerd in de praktische kant, in het realiseren van een kant en klare demo dat we – van begin tot aan het registratie- en monitoringplatform van Involtum – aan klanten konden tonen.’

Fijne samenwerking

Dries: ‘Ik heb met Hugo verschillende gesprekken gehad, maar om dit te realiseren mocht ik ook op de expertise van een aantal bedrijven vertrouwen: Involtum, Phoenix Contact, SPIE, P&V en Schreder. De samenwerking met alle partijen heb ik als heel positief ervaren. Ook het team van Involtum stond steeds klaar om me uitleg te geven over hun platform, zij waren daar heel behulpzaam in. Een fijne samenwerking. Uiteindelijk heb ik samen met alle partijen een toepassingsgerichte demo-opstelling gebouwd die voldoet aan de randvoorwaarden opgesteld in deze scriptie.’

Cum laude afgestudeerd

Sinds 9 september mag Dries zich dan eindelijk Master of Science in de industriële wetenschappen noemen. Hugo: ‘De verdediging van zijn scriptie stond gepland voor juli. Maar hij had zich te veel moeten haasten omdat er ook andere taken werden opgelegd van school uit. Hij was dus nog niet tevreden. We kregen dan ook ineens de melding dat de verdediging was uitgesteld tot september. Daar hadden we wel even onze gedachten bij: Dries zou 1 september bij ons in dienst komen en dan moest hij 9 september nog afstuderen. Maar hij wilde per se dat het goed was. En dat was het dus ook. Dries was een van de beste studenten van zijn richting. Hij is afgestudeerd met onderscheiding – in het Nederlands beter bekend als cum laude.’

Een slimme, jonge kijk

Dries: ‘Inmiddels ben ik een aantal maanden in dienst als Technical Support Engineer PLC Technologies bij Phoenix Contact in België. Het is wel heel mooi om zo vervolg aan mijn onderzoek te kunnen geven, om mijn thesis in de praktijk te kunnen brengen.’ Hugo: ‘Dries heeft de opdracht bijzonder goed uitgevoerd. Het feit dat wij hem fulltime hebben aangenomen op de supportafdeling van Phoenix Contact bewijst dat natuurlijk wel. Hij doet de technische support van die nieuwe controller, waar we heel veel van verwachten, niet alleen op gebied van Walstroom maar ook op andere gebieden. Dries heeft een heel slimme, jonge kijk op de dingen, en dat hebben we nodig. Het product dat we voorstellen is ook gericht op een jong publiek; het is een nieuwe benadering van de traditionele automatisering. De openheid biedt veel mogelijkheden maar brengt ook risico’s met zich mee. Daar is veel support voor nodig, maar dan wel support op een manier zoals de jeugd van vandaag dat gewend is, met smartphones, via apps en via Twitter. Dat was in de klassieke productieautomatisering totaal onbekend, maar dat is wel waar we heen gaan. We denken dat jongens zoals Dries dat perfect kunnen ondersteunen.’

Nieuwsgierig?

Wil je eens verder praten over de Walstroomkast of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_GBEnglish