Ook historische schepen in Schiedam rekenen af met de apps van Involtum

Ook historische schepen in Schiedam rekenen af met de apps van Involtum

In 2016 werd in een tien maanden durende megaklus de kade Lange Haven in Schiedam gerenoveerd. De Lange Haven is het historisch hart van de stad, dat onder meer wordt gekenmerkt door zes historische woonschepen. Carla Vermunt, accountmanager toerisme en stadsmarketing bij de gemeente Schiedam, is nauw bij de herinrichting betrokken: ‘Naast de zes vaste plaatsen hebben we twee extra plekken gemaakt, aan het begin van de Lange Haven. Die plekken hebben we in mei 2019 aangemeld voor de Schepencarrousel. In de Schepencarrousel worden markante historische schepen met een verhaal uitgewisseld tussen verschillende ligplaatsen. De schepen liggen voor een periode van maximaal drie maanden telkens in een andere stad. Zo hebben we steeds twee andere historische schepen aan de kade liggen, zodat het historische beeld van de Lange Haven nog meer versterkt wordt.’

Historische zeilschepen

De woonschepen op de vaste ligplaatsen zijn historische bedrijfsvaartuigen, die vroeger met vracht voeren op de Hollandse wateren. Carla: ‘Dat zijn zeilschepen als Hasselter aken, klipperaken en tjalken. Deze schepen zijn verbouwd om op te wonen, maar ze varen ook nog regelmatig uit. Niet alleen als de bewoners met de boot op vakantie gaan, maar ook bijvoorbeeld ter gelegenheid van evenementen in het land. Deze schepen zijn ook verbonden aan de landelijke vereniging LVBHB, de landelijke behoudorganisatie voor ons varend erfgoed. Het zijn schepen met zeilen die helemaal getuigd zijn en er helemaal oorspronkelijk uitzien. Dat is ook een van de criteria waar we naar kijken als er een vaste plek vrijkomt. Voor de twee flexibele ligplaatsen gelden de voorwaarden van de Schepencarrousel; daar kunnen dus behalve zeilschepen bijvoorbeeld ook markante historische sleepboten of vrachtschepen liggen.’

Sleutel kwijt

De schepen die gebruik maken van de Schepencarrousel liggen soms twee weken op een plek, soms drie maanden, maar langer niet. ‘Om te voorkomen dat we elke keer naar de ligplaats moeten om van alles te regelen voor de voorzieningen, rekenen we stroom, water en verblijfskosten af via Shorepower van Involtum. Een hele nieuwe ervaring voor ons’, lacht Carla. ‘Je denkt: je installeert de app en je bent klaar, maar je moet natuurlijk wel de stekker in het stopcontact steken zodat er ook echt verbinding gemaakt kan worden. Toen bleek een van de twee kasten op slot te zitten en de sleutel zoek te zijn. Er lagen twee schepen tegelijk, dus met kunst en vliegwerk moesten we zorgen dat de een bij de ander kon aftappen. Dat was even lastig, maar geen ramp.’

Het verhaal achter elk schip

‘Op dit moment liggen er twee wat kleinere schepen van de Schepencarrousel: Lutje Wad en Avontuur. Lutje Wad is een classificeerder van 20 meter, die in 1955 is gebouwd in Schiedam. Dat is natuurlijk extra leuk. Avontuur is een klipperaak van zo’n 24 meter uit 1892. Bij elk schip staat een informatiebord, waarop staat welk soort schip het is, wanneer het is gebouwd en wat het verhaal van het schip is. Onlangs bezocht ik Lange Haven om het euvel met de missende sleutel op te lossen. Het deed me goed te zien dat veel van de bezoekers die Lange Haven aandoen, even stilstaan om de schepen te bekijken en de informatieborden te lezen. Vroeger stonden er bij de vaste woonschepen ook dergelijke informatieborden. Dat stukje van de herinrichting moeten we nog even finetunen, maar daar wordt aan gewerkt!’

Leave a Reply