Deeleconomie door de ogen van studenten

De economie van morgen zal totaal anders zijn dan die van vandaag. Daarover schreven we al eerder. Steeds meer voorzieningen zijn tegenwoordig ‘as a service’. De deeleconomie en the internet of things zijn niet meer weg te denken. Bij de Hogeschool Rotterdam spelen ze daar goed op in. Zij koppelen studenten aan bedrijven om businesscases uit te werken volgens de Lean Startup-methode. Zo kwamen een aantal studenten met innovatieve ideeën voor Involtum.

Innovatieve businesscases

Het afgelopen half jaar hadden wij bij Involtum met enige regelmaat studenten over de vloer. Voor het vak ‘Innovation Labs’, een vak waarbij de ontwikkeling van een waardepropositie centraal staat, bedachten zij in vijf groepjes succesvolle innovatieve concepten voor ons, gebaseerd op de trends en ontwikkelingen rondom stroomvoorzieningen. En dan hebben we het niet over zomaar een concept; de ideeën zijn volgens een vast stramien doorontwikkeld tot een werkende businesscase.

Dragons’ Den

Eind juni was het tijd voor hun teampitches in een setting à la Dragons’ Den. Als ware startups moesten ze hun plan verdedigen voor een kritische, driekoppige jury, de zogenaamde dragons. Eén lette vooral op de financiële kant, één focuste zich op de gebruikte methodiek en de derde keek naar de commerciële haalbaarheid. Een kleine indruk van de gepresenteerde businesscases:

  1. Met Preazy wordt het printen in een onderwijsinstelling als de Hogeschool Rotterdam vereenvoudigd.
  2. Charge & Go helpt het proces van het opladen van auto’s te versimpelen.
  3. Pick a Pack is een servicedienst die wordt aangeboden aan huurders van kantoorpanden. Pick a Pack zorgt ervoor dat postpakketjes van werknemers in een bedrijf op een overzichtelijke en snelle manier worden opgeborgen en opgehaald.
  4. Smartbox is een oplossing voor nieuw te bouwen studentenhuizen, waarmee niet alleen het energie-, gas- en waterverbruik heel nauwkeurig kan worden gemeten en per maand kan worden afgerekend, maar waaraan ook andere slimme functionaliteiten kunnen worden toegekend, zoals het sluiten van het zonnescherm.
  5. Power Lockers biedt dé oplossing voor de lege telefoons van festivalgangers. Met Power Lockers huur je een kluisje met een oplaadpunt waar je je powerbank of telefoon op kunt laden.

Nieuwe mogelijkheden

Alle vijf ideeën waren verrassend en verfrissend. Voor ons als Involtum was het vooral leuk te zien dat de jongere generatie, voor wie de deeleconomie en the internet of things al zo gewoon is, mogelijkheden zien waar wij nog niet aan hadden gedacht. Zoiets als de Power Lockers zouden we zelf niet zo snel hebben bedacht. En dat terwijl de markt van festivalgangers enorm is. Alleen al dit jaar zullen in Nederland 1.115 festivals plaatsvinden, waar maar liefst 19,5 miljoen bezoekers worden verwacht. Een idee met potentie. We zullen zeker bepaalde concepten nog nader gaan onderzoeken. Maar voor nu willen we natuurlijk alle studenten van harte feliciteren met het succesvol afronden van hun opdracht.

Would you like to know more?

Wil je meer weten over onze diensten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

en_GBEnglish