Europa’s grootste laadinfrastructuur voor vrachtwagens

Europa’s grootste laadinfrastructuur voor vrachtwagens

  • Post author:
  • Post Category:News

De komende tien á twintig jaar belooft één van de grootste veranderingen in Europa te brengen sinds de opkomst van de industriële revolutie. Alleen dan in een soort van omgekeerde volgorde. Vervuilende industrie moet schoner en het wegverkeer moet elektrisch worden. Het bedrijf NomadPower werkt daar al een tijd aan, door elektrische laadpalen aan te bieden op rustplaatsen voor vrachtwagens. Koelwagens kunnen zo elektrisch koelen, in plaats van een vervuilende dieselgenerator te gebruiken. Volgens Hans Bevers, partner binnen NomadPower, is dit slechts het begin. Het elektrisch potentieel voor vrachtwagens is namelijk enorm.

Vervuilend vrachtverkeer

De Nederlandse overheid heeft als doel dat vanaf 2030 er alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht. Dat is heel mooi, maar die milieu opbrengst valt in het niet als je het afzet tegen de veel grotere milieuvervuiling van vrachtwagens. Daar valt dus ook veel meer winst te halen. Volgens Bevers rollen de eerste elektrische vrachtwagens inmiddels van de band. Er wordt door de grote fabrikanten, zoals Daf, druk aan gewerkt.

Batterij capaciteit neemt sterk toe

Een vrachtwagen, zeker volgeladen, is natuurlijk veel zwaarder dan een personenauto. Er is dan ook veel meer vermogen voor nodig. En aangezien een behoorlijk deel van het vrachtverkeer over lange afstanden gaat is ook de actieradius van belang. ‘We zien echter dat de batterij technologie zich sterk blijft ontwikkelen en EV trucks worden nu al succesvol toegepast in de stadsdistributie. Deze ontwikkeling zal alleen maar sneller gaan de komende periode.’

Meer stroompunten voor vrachtwagens

Net zoals bij de auto moet er natuurlijk wel een netwerk zijn waar al die elektrische vrachtwagens kunnen opladen. En dat is waar NomadPower in beeld komt. ‘Wij zijn tenslotte één van de weinigen die al met stroompalen voor vrachtverkeer werken. Ons Europees netwerk van stroompunten wordt momenteel gebruikt door traditionele koelwagens voor het elektrisch koelen van de vracht, maar kan ook gebruikt worden voor het laden van elektrische vrachtwagens. Een ideale combinatie die het mogelijk maakt nu reeds stroompunten te ontwikkelen met veel gebruik!’

Involtum

Ook voor Involtum is dit een zeer interessante ontwikkeling. Wij verzorgen namelijk het betalingssysteem voor NomadPower door middel van de speciale NomadPower app voor vrachtwagenchauffeurs. Ook wij zien dat er de komende jaren een enorme markt ontgonnen kan worden binnen Europa als het gaat om elektrische stroomnetwerken langs de weg. Daarnaast bieden we ook veel elektrische diensten aan voor binnen de stad, zoals Marktstroom, Walstroom en AanUit.net. Juist ook voor vrachtwagens met dieselgeneratoren die daar komen lossen en laden. Wil je daar meer over weten, of ben je druk bezig met elektrische stroompalen in jouw gebied? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag verder!