Waarom Walstroom geliefd is bij vele partijen

Scheveningen is nu een van de eerste havens waar grote zeeschepen geen dieselaggregaat meer hoeven in te schakelen voor stroom. Zij kunnen vanaf nu gebruik maken van de stroomvoorziening op de wal. Oftewel Walstroom van Involtum. Kostenbesparend en goed voor het milieu.

De lancering van Walstroom in de haven van Scheveningen was afgelopen woensdag 8 maart. Een bijzondere gebeurtenis die veel gaat betekenen voor het milieu en de omgeving. De gemeente Den Haag heeft dan ook heel bewust gekozen voor Walstroom. Projectleider Robert Motshagen van de gemeente: “Vanwege de leefbaarheid en de luchtkwaliteit is dit de beste voorziening. We hebben trouwens niet zomaar stroom, we hebben groene stroom die in Nederland is opgewekt. Hierdoor hebben we geen CO2-uitstoot. De luchtkwaliteit en de leefbaarheid is een belangrijke factor in dit hele project, voor zowel de gemeente Den Haag als de drie rederijen die van de haven gebruik maken.”

Voordelen

“De voordelen zijn straks ook te merken bij de medewerkers van de schepen én de bewoners in de omgeving. Er worden immers veel minder dieseldampen veroorzaakt en het geluid wordt gereduceerd. Voor sommige handelingen, zoals invriezen, is het aggregaat nog nodig. Wel is dit aanzienlijk minder en dat zal niet onopgemerkt blijven. Ten eerste worden medewerkers niet meer geconfronteerd met de dampen. Ten tweede hebben bewoners geen last meer van geluid, trillingen en van dieseldampen in hun huizen. Met name in de zomer zal dit opvallen, wanneer met de warmte in zomer de ramen ’s nachts weer open kunnen. Dan hebben we het nog geen eens gehad over de kostenbesparing. De stroomvoorziening Walstroom is goedkoper dan een dieselaggregaat. Dit komt onder andere omdat de Walstroominstallatie is aangelegd op kosten van gemeente Den Haag. Hoewel de groene stroom wel weer iets duurder is dan gewone stroom, maar daar hebben we dus bewust voor gekozen. Liever iets meer betalen, dan CO2-uitstoot veroorzaken. Voor ons is dit de ideale oplossing om de leefbaarheid en luchtkwaliteit te verbeteren.”

Meer weten over Shorepower? We laten je graag de mogelijkheden zien. Bel 085 2012781

Site Omroep West

Bron: Projectleider Robert Motshagen voor de gemeente Den Haag

en_GBEnglish