Hoe de slimme Puccini-walstroomkast Amsterdam gaat veroveren

Hoe de slimme Puccini-walstroomkast Amsterdam gaat veroveren

De Puccinimethode bepaalt het straatbeeld van Amsterdam. Het staat voor een kwalitatief goede, fysieke inrichting van de openbare ruimte: alle straten, pleinen, parken en plantsoenen. Binnenkort horen ook steigers en kades daarbij, dankzij de slimme Puccini-walstroomkasten. Steve Faerber, hoofd Assetmanagement en Projecten bij het Havenbedrijf Amsterdam, vertelt in deze blog hoe dat zit.

Puccini-methode

Walkasten leveren nutsvoorzieningen aan woonboten en schepen. Maar ook de steeds populairder wordende elektrische boten kunnen opladen aan deze kasten. Op dit moment staan er al walkasten in Amsterdam, maar die passen niet in het straatbeeld van Amsterdam en bovendien zijn ze relatief ‘dom’. In Amsterdam moeten alle objecten in de openbare ruimte voldoen aan de Puccini-methode, een manier om te zorgen dat tegels, stoepen, bankjes, prullenbakken en straten qua inrichting een zekere eenheid uitstralen. De nieuwe walstroomkasten dragen bij aan de uitstraling en verblijfskwaliteit van kades.

Slimme controllers

Twee jaar geleden hebben we een tender uitgezet voor slimme controllers in de walstroomkasten. Involtum is daar als beste partij uitgekomen en in al onze nieuwe Puccini-walstroomkasten en -riviercruisekasten wordt de controller van Involtum toegepast. Het grootste probleem van de bestaande kasten is dat de aardlek er vaak uitvliegt. Dat betekent dat er à la minute een monteur heen moet. Door de slimme controller in te zetten kun je de aardlek op afstand resetten. Dat scheelt enorm in de kosten. Daarnaast zijn er nog meer voordelen, zoals stekkerdetectie.

Duurzaamheid

Maar het uiterlijk en het beheer waren niet de belangrijkste redenen om voor de nieuwe walstroomkast te kiezen. Amsterdam is al jaren bezig om de CO2-uitstoot te verlagen, en met zoveel water moeten uiteraard ook de boten eraan geloven. De nieuwe kasten zorgen niet alleen voor minder CO2-uitstoot, omdat schepen geen aggregaten meer hoeven te gebruiken, het scheelt ook enorm veel geluids- en geuroverlast voor omwonenden. Dankzij de Puccini-walstroomkasten kan het Havenbedrijf schone scheepvaart stimuleren en faciliteren en lopen we mee in de duurzaamheidsgedachte van Amsterdam.

Drie categorieën

Er zijn drie verschillende categorieën van stroomkasten waar boten gebruik van kunnen maken voor externe stroomvoorziening: een walkast voor de binnenvaart, een steigerkast voor de binnenvaart en een wal- of steigerkast voor riviercruiseschepen. Allemaal zijn ze in zelfde Puccini-lijn ontworpen en gemaakt. Op termijn zullen er 55 kasten voor de binnenvaart en 16 kasten voor de riviercruises en superjachten worden geplaatst. We hopen de eerste kasten begin september te plaatsen en voor het eind van het jaar klaar te zijn.

Meer weten?

Wil je eens verder praten over AanUit.net of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

nl_NLDutch