Afstuderen op AanUit.net? Douwe doet het!

Afstuderen op AanUit.net? Douwe doet het!

Douwe Kruit is niet alleen bezig met zijn master Digital Business and Innovation aan de VU in Amsterdam, hij is ook assistent havenmeester in de passantenhaven Aeme-Stelle in Uithoorn. Die combinatie bracht Douwe ertoe zijn afstudeeropdracht te wijden aan AanUit.net. Bij Involtum onderzoekt hij de implicaties van een zelfregistratietool voor de autonomie van havenmeesters. In deze blog vertelt Douwe hoe hij tot deze keuze is gekomen.

De invloed van AanUit.net op het werk van havenmeesters

Ik studeer Digital Business and Innovation aan de VU in Amsterdam, en ben daarnaast, in het vaarseizoen, assistent havenmeester in de passantenhaven Aeme-Stelle in Uithoorn. Deze haven in Uithoorn gebruikt sinds april 2020 AanUit.net. Toen ik een vak volgde dat ging over de invloed van digitale technologieën op onze manier van werken en op hoe wij werk organiseren, dacht ik dan ook direct aan AanUit.net. Mijn onderzoeksvraag zoomt in op de vraag hoe AanUit.net het werk van havenmeesters beïnvloedt.

Van theorie naar praktijk

Ik begon met het opzetten van mijn onderzoek rond de kerst. Mijn onderzoeksvoorstel heb ik in maart ingeleverd en inmiddels ben ik met mijn onderzoek begonnen. De afstudeeronderzoeken variëren van heel praktisch naar meer theoretisch. Mijn onderzoek zit meer aan de theoretische kant. Het beschrijft de implicaties van AanUit.net voor de niveaus van autonomie en controle van de havenmeester: wat kun je nog wel en wat kun je juist niet meer. Ondanks dat het vrij theoretisch is, kan het voor de havens en voor Involtum juist weer heel praktisch worden. Want als blijkt dat er beperkingen zijn, kan het team van Involtum daar weer van leren. Zo waren wij – voor we met AanUit.net gingen werken – gewend om heel gemakkelijk een boot te kunnen verplaatsen. Wij zouden graag een functie in AanUit.net zien die het makkelijk maakt om een andere ligplaats aan een boot toe te kennen. Dat zijn nuttige dingen voor Involtum om te weten.

Observeren en interviewen

Via AanUit.net ga ik een aantal havenmeesters selecteren die ik ga observeren en interviewen. Ik ga kijken hoe ze AanUit.net in de praktijk gebruiken en ze – online – daarover bevragen. Via schermdeling kan ik bijvoorbeeld zien wat ze in de portal doen en hoe ze die gebruiken. Mijn onderzoek duurt tot half juli. Zodra de conclusies bekend zijn, zal ik daar ook weer een blog over schrijven. Ik ben benieuwd!

Meer weten?

Wil je eens verder praten over AanUit.net of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

nl_NLDutch