Lingehaven enthousiast promotor van AanUit.net

Lingehaven enthousiast promotor van AanUit.net

Passantenhaven Lingehaven in Gorinchem is enthousiast gebruiker van AanUit.net. Van wasmachines tot liggeld, van pincodes tot loterij, het platform wordt overal voor ingezet. Maar altijd met een vangnet voor mensen die er niet aan willen. Maria Tielens van Lingehavengorinchem.nl vertelt waarom het team zo enthousiast is.

Laagdrempelig

Vorig jaar zijn we met AanUit.net gestart in Gorinchem, voor het seizoen, zodat we het platform goed konden leren kennen. We vroegen ons in het begin wel af hoe oudere mensen en minder digitaal vaardigen zouden reageren. Zelf waren we meteen enthousiast. Niet alleen hoeven we niet meer te hannesen met contant geld, het is ook een stuk groener en het past mooi bij de Blauwe Vlag die we mogen voeren als schone en veilige haven. En die drempel waar we bang voor waren, viel ons in de praktijk 100 procent mee. We hebben het afgelopen jaar dan ook veel geïnvesteerd om passanten te begeleiden waar dat nodig was. Even de app installeren, helpen met registreren. Die helpende hand wordt erg gewaardeerd, maar daarna is ook echt iedereen verkocht. Het scheelt gewoon heel veel tijd.

Rondje door de haven

Sommige mensen waren wel een beetje bang dat wij nu niet meer in de haven zouden komen, maar dat is totaal niet onze opzet. We vinden het juist heel belangrijk om de haven in te gaan, om een praatje te maken met de passanten aan de steiger. Twee tot drie keer per dag maken we een ronde en beantwoorden we vragen. Mensen willen weten waar de bakker is, wat een leuke bezienswaardigheid is of waar de wasserette is. Een voordeel tijdens deze coronaperiode is ook dat mensen nu af kunnen rekenen zonder het kantoor in te moeten. Dat is een voordeel voor ons, maar ook voor veel passanten maakt dat de drempel lager om op pad te gaan.

Verder dan liggeld alleen

De kracht van het platform van AanUit.net is dat het verder gaat dan havens en liggeld alleen. Mensen kunnen AanUit.net op meerdere plekken inzetten: het sanitairgebouw, de wasserette, stroompalen, waterpalen. We hebben voor het komende seizoen ook een loterij georganiseerd, de winnaar maken we bekend via AanUit.net. We vinden het wel belangrijk dat mensen die echt niet aan zo’n app willen, nog wel op kantoor met pin kunnen betalen. En laten we wel zijn, niet iedereen heeft een smartphone. We zien nog steeds mensen die met een ouderwetse Nokia rondlopen, die moeten we ook kunnen ontvangen. Dat vangnet, daar hebben we voor gezorgd.

Iedereen blij

Onlangs hebben we met Maarten gesproken over de optie om mensen reviews te laten plaatsen via de app, daar is Involtum nu mee bezig. Het is natuurlijk een heel makkelijke manier om mensen te vragen naar hun mening, wat vinden ze fijn, maar vooral ook waar ze nog ruimte zien voor verbetering. Toen we begonnen met AanUit.net hadden we best wat reserves, we hadden ook wel tegengas verwacht, maar dat valt reuze mee. Dat komt ook omdat we investeren in het contact met onze passanten. We helpen ze graag. Waar de een z’n hand niet voor omdraait, vindt een ander misschien heel moeilijk. Daar moet je wel op in kunnen spelen. Maar over het algemeen is iedereen heel blij met AanUit.net.

Meer weten?

Wil je eens verder praten over AanUit.net of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

nl_NLDutch