De elektrische vrachtwagen komt eraan!

De elektrische vrachtwagen komt eraan!

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Als je koel- en vrieswagens stroom kunt leveren, kun je die stroompunten natuurlijk ook inzetten om het toenemende aantal elektrische vrachtwagens op te laden. In deze blog vertelt Hans Bevers, medeoprichter van Involtum, waarom zo’n laadinfrastructuur niet alleen slim is langs de snelweg, maar ook bij parkeerplaatsen in en rondom gemeenten.

Stroom is stroom

Met NomadPower werken wij aan een internationaal truckstroomnetwerk om de tweehonderdduizend koelvrachtwagens die door Europa rijden te voorzien van stroom. Door in te pluggen op een van de NomadPower-stroompunten en deze met de smartphone te activeren, kun chauffeurs hun lading tijdens rust- en wachturen koelen op stroom. Dat is een stuk duurzamer, stiller en goedkoper dan koelen op een dieselaggregaat. Maar stroom is stroom, dus kunnen deze laadpunten natuurlijk ook gebruikt worden voor het opladen van de batterijen van elektrische vrachtwagens.

Toenemende vraag naar oplaadinfrastructuur

Laten we eerst eens naar wat cijfers kijken. De verwachting is dat er, alleen al in Nederland, in 2035 50.000 grote elektrische vrachtwagens op onze wegen rondrijden. De jaarlijkse elektriciteitsvraag om die vrachtwagens te laden zal zo’n tachtig procent zijn van die van elektrische auto’s. Dat houdt volgens ACEA in dat het aantal oplaadpunten voor vrachtwagens door Europa heen zal moeten stijgen van bijna nul naar 37.000 in 2025 en 290.000 tegen 2030. De meeste laadvraag zal zijn voor laadpunten met een vermogen van minder dan honderd kilowatt.

Soorten laadlocaties

Veel vrachtwagenproducenten zijn bezig elektrische vrachtwagens op de markt te brengen. In eerste instantie zullen deze een beperkte actieradius hebben, van zo’n 250 tot 300 kilometer, wat ze vooral geschikt maakt voor stadsdistributie. Maar binnen een aantal jaar zullen er ook vrachtwagens gaan komen met een actieradius van wel 800 tot 900 kilometer. Net zoals dat bij autoladen het geval is, zal ook voor vrachtwagens een behoefte ontstaan aan verschillende soorten laadlocaties. Maar liefst 90 procent van de dagelijkse energievraag zal beantwoord kunnen worden door te laden op het eigen bedrijventerrein of bij gedeelde laadhubs. Maar ook (snel-)laden onderweg, op truckparkings en verzorgingsplaatsen moet worden gefaciliteerd.

Waarom niet alvast gebruiken wat er is?

De NomadPower-infrastructuur is initieel opgezet om elektrische koel- en vrieswagens medium snel te laden aan een AC-laadpaal. Als elektrische vrachtwagens straks een groot deel van de parkeerplaatsen gaan innemen, waarom niet gebruikmaken van de infrastructuur die er al is? Of je elektriciteit gebruikt voor het laden van een koelmotor of het laden van een elektrische vrachtwagen, dat maakt geen verschil. De techniek is er, nu gaat het erom in het juiste tempo op te schalen.

Meer weten?

Met de ontwikkelingen in de wereld van elektrische vrachtwagens in het hoofd, is het natuurlijk ook heel interessant om zo’n laadinfrastructuur te hebben bij parkings in gemeenten en bij distributiecentra. Die behoefte zal de komende jaren alleen maar groeien. Wij zijn er klaar voor! Wil je meer weten over NomadPower of een van onze andere slimme oplossingen? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.