involtum

NomadPower keeps moving!

Sinds 2013 is Involtum bezig, met steun van de Europese Unie, om NomadPower-stroompunten voor vrachtwagens over heel Europa uit te rollen. Ook dit jaar komen er tal van uitbreidingen van het NomadPower-netwerk en het ziet er naar uit dat deze ontwikkeling maar door blijft gaan. Hans Bevers, medeoprichter van Involtum, aan het woord over het ontstaan van NomadPower en de ontwikkelingen rondom dit internationale truckstroomnetwerk.

Vandaag de dag rijden er zo’n tweehonderdduizend koelvrachtwagens door Europa. Een deel daarvan rijdt kortere trips om bijvoorbeeld winkels in Nederland te bevoorraden met levensmiddelen, maar er zijn er ook die door heel Europa rijden met geneesmiddelen, bloemen en vlees. Om al die spullen op de juiste temperatuur te kunnen koelen zijn deze vrachtwagens uitgerust met een koeleenheid. Zo’n koeleenheid wordt van oudsher gevoed door een dieselaggregaat. Ooit was dit de beste – en enige – oplossing; er was immers geen stroom onderweg om de koeleenheid op aan te sluiten. Zo’n dieselaggregaat veroorzaakt veel lawaai en schadelijke uitstoot.

Dieselaggregaat meest vervuilende eenheid

Nu moet een vrachtwagenmotor tegenwoordig voldoen aan de Europese emissiestandaard. Maar omdat het aggregaat een aparte unit is dat op de trailer is ingebouwd en geen onderdeel van de vrachtwagen zelf is, valt het niet onder die regelgeving. Sterker nog: omdat het dieselaggregaat – de meest vervuilende eenheid op de koelwagen – niet onder die standaard valt mag het zelfs op gesubsidieerde rode diesel draaien. De wereld op z’n kop.

De geboorte van NomadPower

Een aantal jaar geleden zijn we bij Involtum op zoek gegaan naar een alternatief. Door stroompunten te plaatsen op plekken waar die koelvrachtwagens parkeren, kun je – net als thuis – de koelunit ‘gewoon’ op een stroompunt aansluiten. Zo is in 2013 NomadPower ontstaan, met steun van de Europese Commissie. NomadPower biedt inmiddels stroomvoorzieningen voor koel- en vrieswagens langs de belangrijkste transportroutes in zeven Europese landen. Door aan te stekkeren op een van de NomadPower-stroompunten en deze met je smartphone te activeren, kun je als chauffeur je lading tijdens rust- en wachturen koelen op stroom. Duurzamer, stiller en goedkoper dan diesel.

Wat cijfers

Onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau CE-Delft heeft aangetoond dat het gemiddelde dieselaggregaat per uur meer dan vijf gram fijnstof uitstoot. Dat is dezelfde hoeveelheid als een vrachtwagen met een Euro 6-motor in 450 kilometer mag uitstoten. Elk uur dat een dieselaggregaat dus ergens staat te draaien, staat dus qua uitstoot gelijk aan 450 kilometer rijden.

De voordelen van elektrisch koelen op een rijtje:

• Goedkoop en simpel in gebruik • 100% groene stroom • Stil voor de chauffeur en zijn omgeving, geen overlast meer van de herrie van een dieselgenerator • Geen uitstof van fijnstof, roet of andere schadelijke stoffen • Eenmaal per maand automatisch de stroomvergoeding voor alle geleverde stroom

De ontwikkeling breidt zich uit

Op dit moment ervaren we dat steeds meer parkeerplaatseigenaren, gemeenten, maar ook transporteurs en chauffeurs zelf een alternatief zoeken voor het vervuilende – en rumoerige – dieselaggregaat voor de koeling van vrachtwagenladingen. De discussie rondom uitstoot van schadelijke stoffen is dan ook enorm. Richtten we ons met NomadPower eerst voornamelijk op grote parkeerplaatsen waar vrachtwagens ’s nachts staan, inmiddels zien we steeds meer toepassingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld bij grote distributiecentra aan de rand van gemeenten waar vrachtwagens ook vaak staan te wachten tot ze kunnen lossen. Maar ook voor stadsdistributie is NomadPower een hele goede oplossing. Als een vrachtwagen de stad in moet, om op drukke marktpleinen, winkelstraten en andere binnenstedelijke gebieden te laden en lossen, is er ook een behoefte aan een manier om de koelunit te voeden. Zo hebben we bijvoorbeeld in Valkenburg voor Hanos een installatie gedaan.

Meer weten?

Natuurlijk is er nog zat werk aan de winkel, maar we zien zeker dat er een omslag plaatsvindt en dat stroom de nieuwe standaard aan het worden is voor koeltransport. Wil je meer weten over NomadPower? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.

nl_NLDutch